Alexandru Ghinea este mulţumit de colaborarea cu clubul nostru, într-un interviu acordat pentru Radio România Reşiţa

Alexandru Ghinea, de la CS Universitatea Reşiţa, a câştigat la începutul lunii iulie, medalia de aur în proba de 3.000 metri obstacole de la Campionatul Naţional de Atletism pentru seniori, competiţie găzduită de Stadionul Dinamo din Bucureşti. Alexandru Ghinea a devenit campion naţional, cu timpul de 8 minute, 58 de secunde şi 88 de sutimi. Medalia de argint i-a revenit lui Daniel Betej, de la CSM Oneşti, iar cea de bronz lui Ilie Corneschi, de la CS Botoşani.

Alexandru Ghinea, un sportiv de 23 de ani, a vorbit într-un interviu acordat pentru Radio România Reşiţa despre prima jumătate a lui 2012: „La prima vedere, dacă este să o iau aşa, să fac un calcul, nu mi-am revenit după accidentările de anul trecut, care au continuat şi anul acesta. Sper ca acuma, după sezonul acesta să fac ceva în privinţa asta, să nu mai am nicio problemă în sezonul următor. O sa fac, cred, o pauză ceva mai mare şi tot ce trebuie pentru asta. Am probleme la un genunchi şi din cauza aceasta am mai stat pe tuşă vreo două-trei săptămâni şi asta şi-a spus cuvântul in obiecvtivele chiar mari pe care le aveam anul acesta. Am câştigat, întradevăr, Campionatele Naţionale de Seniori, este o medalie foarte importantă pentru mine, titlu destul de bun, numai că aveam ca principal obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice şi acest lucru nu l-am putut realiza şi l-am avut la îndemână.“
– Accidentările au fost cele care te-au împiedicat să realizezi baremul pentru JO?
– Da, pentru că am avut destul de bune condiţii, m-a susţinut CSU Reşiţa destul de bine anul acesta. Ţin să mulţumesc pe această cale si domnului Octavian Mazăran, dar din cauza unor mici accidentări, care, dacă este să zici aşa, 2 saptămâni nu ţi se pare chiar atât de mult, dar îşi spun cuvântul.
– Ce urmează acum pentru tine? Vei lua o pauză? Te vei pregăti acum? Urmează ceva competiţii în a doua jumătate a anului?
– În a doua jumătate a anului mai sunt ceva competiţii, însă nu foarte importante pentru mine. Chiar acum, foarte aproape, peste două saptămâni, o sa fie Campionatul Balcanic de Seniori, în Turcia. O să concurez tot  în proba de 3000 obstacole. Sper să prin o medalie şi cred că ma voi clasa în primele trei pozitii şi după aceea se va încheia sezonul de vară şi vom începe pregătirea pentru la anul. Destule competiţii vor fi: Campionatele Mondiale de Seniori, Cupa Europei de Seniori, unde România vrea să promoveze în Super Ligă.
– Şi prezenta ta acolo, în proba de 3000 de m, obstacole ar aduce puncte României?
– Da, sunt 12 ţări în fiecare Ligă şi punctează în ordine descrescătoare, de la 1 la 12 şi am avut un comportament foarte bun în ultimii ani la acest Campionat European pe echipe, am şi câştigat acum 2 ani la Budapesta locul 4 şi eu chiar eram mic atunci, eram încă junior şi tineret, şi m-am bătut cu seniorii. Am făcut destul de bine, şi sper ca la anul tot la fel sa fie, adică foarte bine.
– De anul acesta ai trecut la seniori sau eşti în ultimul an la tineret?
– Anul acesta am trecut la seniori, în 2012. A fost primul an de seniori şi de acum înainte numai seniori, nu voi mai schimba nimic.
– Cum decurg pregătirile pentru tine? Unde te pregăteşti pentru competiţii?
– În cea mai mare parte a anului, în zona de deal si munte. Avem noroc că putem să schimbăm cât de cât locurile de pregătire. Sunt Băile Felix, ca loc de pregătire, Piatra Arsă, pe timpul verii, la altitudine de 2000 de metri, mai este Poiana Braşov şi o mică parte Snagov, pentru că este pistă când intrăm vara în concursurile de pistă. Anul acesta am avut noroc şi am avut pregătire şi în Portugalia, pe timp de iarnă. Am avut o iarnă destul de grea aici şi am scăpat de ea şi am făcut şi o pregătire foarte buna în Portugalia şi să sperăm că va fi bine şi de acum înainte.
– Problemele medicale, te gândeşti să le tratezi, să le rezolvi, să fii apt pentru 2013?
– Este principalul meu obiectiv acum. Am o singură problemă medicală la un genunchi, eu facând obstacole, este o probă care te solicită foarte, foarte mult şi cum tot am alergat în fiecare an la capacitate maximă, pană la urmă şi-a spus cuvântul. M-a tras umpic, umpic înapoi. Dar, se rezolvă, şi cum sunt tânăr, am tot viitorul înainte.
– Pe lângă faptul că esti legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Reşiţa, te mai leagă şi altceva de Reşiţa. Eşti student la Universitatea Eftimie Murgu. Cum a fost primul an?
–  Primul an a trecut chiar cu bine, nu mă aşteptam să fie atât de bine. Profesorii sunt înţelegători. Am fost la sesiunea de restanţe, iar acum am trecut în anul 2 şi sper că va fi la fel de bine ca până acum. Sunt la Marketing.
– Îţi place?
– Da, da, îmi place şi sper să-mi fie de folos pe viitor aceasă facultate.
– Vei reprezenta Reşiţa până la terminarea facultăţii sau şi după aceea?
– Eu sper că voi reprezenta Reşiţa cât mai mult timp cu putinţă. Până acum, de când sunt, de 2 ani, 2 ani şi jumătate, lucrurile au mers foarte bine, lumea este înţelegătoare aici şi chiar îmi place foarte mult. Dacă lucrurile merg bine şi performanţa vine şi atunci nu văd de ce nu aş putea să continuu aici.
– Este, până la urmă, o alegere bună pentru tine, CS  Universitatea?
– Eu zic că este o alegere destul de bună, dacă stăm aşa să privim la cât de rau merg lucrurile în ţară, mai ales în sport, în ultimii ani, este foarte bine.  CS Universitatea Reşiţa chiar reuşeşte să se menţină între cluburile de top din ţară, între cluburile fruntaşe şi eu ajut cât de mult pot acest club pentru a fi acolo unde trebuie să fie.

Sursa: Radio România Reşiţa (www.radio-resita.ro)